Ön Teker Bilyası Değişimi
Ön Teker Bilyası Nedir?
Ön teker bilyası, (ön teker rulmanı) porya ile taşıyıcı arasında bulunan parçadır. Rot, rotil, rot başı ve amortisörün bağlandığı taşıyıcının ortasından aks kafası geçer ve jantın bağlı olduğu porya’ya bağlanır. Tekerlekleri çeviren aks ve poryanın çalışabilmesi için taşıyıcı içinde döner bir yatağa ihtiyacı vardır. İşte bu döner yatak ön teker bilyası ya da ön teker rulmanıdır. Rulmanlar yapı itibarı hareketli yüzey ile hareketsiz yüzeyin arasında bulunan parçalardır.
Ön Teker Bilyası Dağılırsa?
Arızası en kolay anlaşılan parçalardan birisidir. Öncelikle hangi tekerin bilyası bozuksa o tekerlekten hız arttıkça artan, azaldıkça da azalan bir sürtme sesi gelir.

Yan tarafta da göreceğiniz gibi iki yüzey arasında bulunan ve bu iki yüzeyin birbirinden bağımsız hareket etmesini sağlayan bilyalar, aşındıkça yüzeyler arasında boşluk olacak ve zamanla içindeki bilyaların bir kaçı kırılacakır. İşte ön teker bilyasının bozulma sebebi ve gelen sesin sebebi bu. Parça fiyatı 50-150 liralar arasında bulunabilir ve değişimden başka tamir yöntemi yoktur. Şunu da belirteyim bu bilyalar 4 tekerde de var fakat arka tekerler çok daha az yük gördüğü için genelde çok kolay bozulmaz. Örneğin önleri 3 kere değiştirirseniz arkalar belki 1 kere değişir. Bozuk teker bilyası nasıl anlaşılır diye başka yöntemi var mı diye merak ediyorsanız bir yöntemi de sesten emin olamadığınız zaman krikoyla bozuk olduğunu düşündüğünüz tekeri kaldırıp boşluğuna bakmak. Eğer tekerlek hafifçe her yöne doğru boşluk yapmışsa bilyadandır.
Ön Teker Bilyası Değişimi
Parçayı değiştirmek çok zor değil fakat poryaya yeni parçayı takabilmeniz için pres gerekir. Bunu kriko ile düzenek yapıp halledebilir ya da sanayiye parçayı götürüp bir prescide ya da tornacıda 20 lira gibi bir fiyata yaptırabilirsiniz. Şimdi geçelim ön teker bilyasının değişimine.
İşe önce aracı düz bir zemine alıp el frenini çekip arka tekeri takozla besleyerek başlayın. Bozuk olduğunu düşündüğünüz tekerin bijonlarını gevşetin. Kriko ile kaldırın ve tekeri sökün. Önce arkasında bulunan somunları söküp fren kaliperini çıkartın. Ardından fren diskini de elinizle çekerek alın. Kaliperi olduğu gibi aşağıya salmayın, helezona bir kanca ya da ip ile asın. Daha sonra rot ve rotili sökün. Sıra geldi aks başına, uygun bir anahtarla aks başını tutan tek somunu sökün ve aks başını poryadan ayırın. Bundan sonra amortisörü taşıyıcıya bağlayan iki adet somunu söküp taşıyıcıyı porya ile beraber çıkaracaksınız.
Buraya kadar tamamsa taşıyıcının arkasını çevirip bir çekiç ve takozla iç taraftan vurarak poryayı da ayırın. Elinizde taşıyıcı ile bilya kalmış durumda. Bilyayı taşıyıcıya sabitleyen segmanı da çıkartıp çekiç ve takozla vurarak eski bilyayı çıkartın.
Yeni bilyayı yatağına koyun, varsa plastik çekiç yoksa çekiç ve bir tahta takoz ile hafifçe vurarak yerine hemen 2-3 mm oturtun. Bundan sonra ya kriko ile düzenek kurup ya da bir presciye gidip bilyayı yerine oturtacaksınız. bu işlem bittikten sonra tersine sıralamayla tüm parçaları tekrar takıp işlemi sonlandırın. Bu arada abs’li araçlarda taşıyı üstünde abs sensörü olur, bunu da çekip yerinden çıkaracaksınız.
Ön teker Bilyesi Değişminden Sonra Ayar Gerekir mi?
Ön teker bilyesi değişiminden sonra herhangi bir ayar ya da rot ayarı gerekmez.
Aşağıdaki ön teker bilyası değişimi videosunu mutlaka izlemenizi tavsiye ederiz. Adım adım değişimin nasıl yapılacağı gösteriliyor.
Çok güzel bir şekilde tanıtıldı teşekkürler